fbpx

Heb jij je website door ons laten maken? Dan is de kans groot dat die op WordPress draait. Dit content management systeem, dat wereldwijd het meest gebruikte CMS is, zorgt ervoor dat gebruikers hun site kunnen beheren zonder kennis te hoeven hebben van HTML, CSS of PHP.

Om WordPress goed te laten werken, komen er regelmatig updates uit. Van klanten krijgen wij vaak de vraag waarom wij hun site moeten updaten. Alles werkt toch nog perfect? En is het echt nodig om elke update uit te laten voeren? In dit artikel leggen wij je uit waarom het belangrijk is om je WordPress te updaten.

Beveiliging
WordPress is een open source platform. Dit wil zeggen dat ontwikkelaars functionaliteiten kunnen uitbreiden door zelf plugins en thema’s te maken. Omdat de broncode van WordPress voor iedereen beschikbaar is, kunnen ook hackers kwetsbaarheden ontdekken en misbruiken. Om dit tegen te gaan, bieden de ontwikkelaars van WordPress beveiligingsupdates aan die bugs en beveiligingsproblemen oplossen. Indien je niet update, is de kans dus vele malen groter dat je wordt gehackt. Maar let op: een site die up-to-date is, is uiteraard geen garantie dat je niet wordt gehackt.

Nieuwe functies
Een update lost niet alleen beveiligingsproblemen op, maar zorgt er ook voor dat alle functies van WordPress blijven werken. Daarnaast worden er continu nieuwe functies ontwikkeld. Zo verscheen onlangs WordPress 5.4, waarin het mogelijk is om je eigen presets voor gradients te maken. Ook zijn er nu meer kleurenopties voor achtergrond- en tekstkleuren en kun je nu TikTok-video’s embedden.

Plugins en thema’s
Een WordPress-site kan worden uitgebreid met plugins en thema’s. Een plugin is een stukje code om een extra functionaliteit aan je site toe te voegen. Een thema bepaalt de look en feel van je site. Zowel voor plugins als thema’s is het aanbod enorm. Maar voor allebei is het belangrijk dat je updates uitvoert. Zodra er een nieuwe versie van WordPress verschijnt, kan het zijn dat een plugin of thema niet goed functioneert. Je voorkomt dit door niet alleen je WordPress regelmatig te updaten, maar ook je plugins en thema’s.

Samengevat
Het updaten van je WordPress-site is zeer belangrijk. Het zorgt ervoor dat je site beveiligd is tegen hackers en malware. Daarnaast blijft je site goed functioneren en is die vrij van fouten. Je kunt het een beetje zien als de motorolie van je auto. Door een kleine investering voorkom je dat je auto kapot gaat en je hem naar de sloop moet brengen, om vervolgens een dure nieuwe auto te moeten aanschaffen.

Wat wij doen bij een update
Je kunt je website zelf updaten, maar het kan voorkomen dat je site na de update niet (goed) meer werkt. Daarom kiezen veel van onze klanten ervoor om hun site door ons te laten updaten. Wij doen dit op de volgende manier: vooraf maken wij een back-up, zodat er niks verloren kan gaan. Daarna updaten wij WordPress, plugins en (indien nodig) het thema. Na de updates controleren wij of alles goed werkt.

Belangrijk om te weten is dat wij bij Aandagt enkel met thema’s werken die een licentie hebben en blijvende support bieden. En van alle sites die wij maken worden continu back-ups gemaakt. Op deze manier kunnen wij de beste kwaliteit WordPress-sites leveren. Meer weten? Neem contact met ons op via (0546) 850 369 of info@aandagt.nl.